Startuje Knajp.pl. Pomoże restauratorom w dobie lockdownu gastronomii
Wystartował serwis Knajp.pl. Platforma ma pozwalać restauratorom na sprzedaż pozycji z ich menu w sieci bez ponoszenia kosztów prowizji. Inicjatywa ma za zadanie wsparcie branży gastronomicznej zablokowanej rosnącą pandemią koronawirusa.
Trwa kolejna fala pandemii koronawirusa. Każdego dnia rośnie w Polsce liczba nowych zarażeń, a także przypadków śmierci spowodowanych przez Covid-19.
Wzrastające zagrożenie spowodowało, że rząd wprowadził restrykcje, które dotyczą m.in. branży gastronomicznej. Bary i restauracje zostały zamknięte dla gości, istnieje jedynie możliwość sprzedaży posiłków przez internet.
Knajp.pl na ratunek restauratorom
Podczas wiosennego lockdownu spowodowanego koronawirusem w Warszawie powstała inicjatywa o nazwie #WspieramGastro, w ramach której wystartowała strona internetowa wspieramgastro.warszawa.pl.
Pozwalała ona stołecznym restauratorom na sprzedawanie przez internet ich oferty bez ponoszenia dodatkowych kosztów w postaci prowizji dla właściciela platformy.
Dzięki stronie w okresie wiosennym warszawskie lokale zaoszczędziły - według szacunków - ponad 200 tys. zł.
Czytaj także: Szczepionka przeciwko COVID-19 dla pierwszych osób jeszcze przed Bożym Narodzeniem
Teraz, w obliczu kolejnych restrykcji związanych z pandemią wystartował serwis Knajp.pl, który działa w całej Polsce, a nie tylko w Warszawie. Według zapowiedzi każdy z polskich restauratorów może być obecny w serwisie i oferować swoje menu odbiorcom bez dodatkowej prowizji.
Twórcami Kanjp.pl jest trójka warszawskich restauratorów: Tomasz Czudowski (Ale Wino, Forty, Kukułka), Enio Chłapowski-Myjak (Mr. OH, MISS TI) oraz Michał Juda (Youmiko Vegan Sushi).
- Po sporym lokalnym sukcesie portalu w czasach lockdownu byliśmy zajęci otwieraniem na nowo naszych restauracji. Nie zapomnieliśmy jednak o realiach epidemii i o nadchodzącej drugiej fali, której rozmiarów i tempa nie sposób było jednak przewidzieć - zaznacza cytowany przez serwis Ouichef Tomasz Czudowski. - Przez ten czas przygotowaliśmy kolejną odsłonę portalu, która obejmie zasięgiem wszystkie miasta. Jesteśmy silniejsi o doświadczenia z pierwszej fali, gdzie lockdown ponownie zaskakuje całą branżę z dnia na dzień, po ogłoszonym rozporządzeniu rządu zamykającym restauracje. Zachęcamy knajpy z całej Polski do dołączania a gości do wspierania gastronomii i zamawiania jedzenia do domu bezpośrednio ze swoich ulubionych KNAJP(.pl)”.
Czytaj także: Po przejściu COVID-19 przeciwciała utrzymują się zwykle do siedmiu miesięcy
Jak działa serwis Knajp.pl?
Nie ma tu prowizji od każdej dostawy, jest tylko jeden abonament, uzależniony od liczby dostaw.
Liczba zamówień |
Miesięczny abonament |
do 90 zamówień / miesiąc |
119,20 zł netto / miesiąc |
do 250 zamówień / miesiąc |
199,20 zł netto / miesiąc |
bez limitu zamówień |
359,20 zł netto / miesiąc |
Przy 90 zamówieniach w miesiącu koszt jednego zamówienia kształtuje się w wysokości 1,33 zł. Dla porównania popularne agregatory inkasują od 15 proc. do 30 proc. za każde zamówienie.
Twórcy serwisu deklarują przy tym, iż przy znacznym zwiększeniu restauracji w systemie będą mogli obniżyć miesięczne koszty abonamentu.
Liczba zamówień |
Miesięczny abonament |
do 90 zamówień / miesiąc |
89,40 zł netto / miesiąc |
do 250 zamówień / miesiąc |
149,40 zł netto / miesiąc |
bez limitu zamówień |
299,40 zł netto / miesiąc |
W serwisie Knajp.pl można wybrać zarówno formę płatności – PayU, kartą czy gotówką przy odbiorze, sposób dostarczenia - dowóz, osobisty odbiór na miejscu i dokładny termin dostawy.
Dołącz do dyskusji: Startuje Knajp.pl. Pomoże restauratorom w dobie lockdownu gastronomii